Συνέντευξη ή αγώνας δρόμου (vol.1) ;Όλοι κατά καιρούς έχουμε περάσει και περνάμε στιγμές αγωνίας , στιγμές που το στομάχι μας δένεται κόμπος και πιστεύουμε ότι δεν θέλουμε πολύ για να εγκαταλείψουμε αυτό που τόσο μας αγχώνει. Η πιο αμήχανη και αδέξια στιγμή της καριέρας δεν είναι άλλη από το να περιμένουμε να μας καλέσουν σε συνέντευξη, πόσο μάλλον όταν το άτομο που μας υποδέχεται είναι φιλικό προς το πρόσωπο μας.


Στιγμές αγωνίας αρχίζουν για εμάς τους υποψήφιους χωρίς καν να έχουμε προλάβει να το συνειδητοποιήσουμε και σίγουρα χωρίς να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για το τι θα ακολουθήσει.


Σκέψεις που έχουν να κάνουν κυρίως με το περιεχόμενο των ερωτήσεων ; Θα είμαστε σε θέση να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις ; Σκέψεις που όσο περνάει η ώρα τείνουν να πλήττουν ολοένα και περισσότερο την αυτοπεποίθηση μας και να μας φτάσουν στο σημείο εκείνο, ώστε να φανταζόμαστε ότι η καλύτερη λύση είναι να αποχωρήσουμε άμεσα.


Ακόμα και αν έχουμε προετοιμαστεί ποικιλοτρόπως και αν έχουμε εντρυφήσει σε παντός είδους οδηγούς και οδηγίες, , σίγουρα διατηρείται το άγχος και η αγωνία για την διαδικασία και το αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα και μόνο, πως η προετοιμασία πρέπει να είναι στοχευμένη και με συγκεκριμένο σκοπό.


Ο λόγος ; Διότι κανένας δεν μας έβαλε στη διαδικασία να σκεφτούμε ότι αυτή η διαδικασία προβολής μας αλλά και ενίσχυσης της πρώτης εντύπωσης, δεδομένα που άπτονται και των δικών μας χειρισμών και επιλογών, έχει να κάνει με την εικόνα (εμφανισιακή αλλά και συμπεριφοράς) που ο εκάστοτε εξεταστής και ο εν δυνάμει εργοδότης βλέπει και έρχεται σε επαφή μαζί μας.


Η ψυχολογία, η όρεξη, η ζωντάνια και η γλώσσα του σώματος του καθενός από εμάς υποψηφίων έχουν να αποφέρουν στους εκάστοτε εξεταστές σημαντικές πληροφορίες οι οποίες δεν αναγράφονται και δεν αποτυπώνονται στο βιογραφικό του καθενός. Άλλωστε κάθε ‘’εργαλείο’’ στη συνέντευξη είναι εκεί για να εξυπηρετήσει έναν διαφορετικό σκοπό και να συμπληρώσει τα διαφορετικά κομμάτια του παζλ που ονομάζεται ‘’ταυτότητα’’ ενός υποψηφίου.


Κατανοούμε πως η στείρα καταγραφή γνώσεων και πτυχίων δεν επαρκεί στη διαδικασία της συνέντευξης, αν δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα soft skills για να στηρίξουμε την απόδειξη γνώσης και εμπειρίας και ότι ο συνδυασμός γνώσεων αλλά και συναισθηματικού υπόβαθρου και ικανοτήτων που να αποδεικνύουν την ικανότητα συνεργασίας, ευελιξίας, προθυμίας και πολλών άλλων στοιχείων είναι η συνταγή της επιτυχίας.


Η θέληση, ή όρεξη για δουλειά, ή δίψα για συνεχή μάθηση και για βελτίωση των προσωπικών μας ικανοτήτων είναι δυνατά στοιχεία που ο εν δυνάμει εργοδότης αναζητά να δει στα εκάστοτε μάτια των υποψηφίων στην εποχή της επανάστασης των soft skills και των κοινωνικών δεξιοτήτων. Η γνώση ποτέ δεν χάνει την αξία της και πάντα θα αναγνωρίζεται ως ένα από τα εχέγγυα της επιτυχίας αλλά η ειδοποιός διαφορά εν έτει 2019 είναι και τα στοιχεία εκείνα που θα μας διαφοροποιήσουν από τους υπόλοιπους υποψηφίους και θα αναδείξουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μας καταστήσουν άξια και πολύτιμα μέλη μιας ομάδας, μιας εταιρείας και της φιλοσοφίας της.


Η κατάλληλη προετοιμασία για αυτή είναι δεδομένη απαίτηση και δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται ή να συγχέεται με την επιφανειακή έρευνα ή την στείρα αντιμετώπιση των οδηγιών και συμβουλών. Η συνέντευξη είναι άλλο ένα σκαλοπάτι για να κατακτήσουμε την κορυφή και ως τέτοιο, οφείλουμε να το σεβαστούμε και να το αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα.


Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου συνέντευξη. Με υποδέχθηκε μία πολύ ευγενική γυναίκα σε ένα πολύ ξένο και πολύ καθώς πρέπει περιβάλλον για μένα τότε, το οποίο δεν προμήνυε με τίποτα το τι θα ακολουθήσει.


Με κατεύθυνε στον χώρο συνεδριάσεων της εταιρείας και με άφησε να περιμένω. Περίμενα 10 λεπτά, τα οποία έμοιαζαν ώρες ατέλειωτες. Η εμπειρία αυτή δεν μεταδίδεται εύκολα με λέξεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η προετοιμασία με βοήθησε να θέσω τα πράγματα αλλά και το αναπόφευκτο άγχος μου σε νέα βάση, με δημιουργικό πρόσημο και διάθεση δημιουργίας.


Τα πρώτα αυτά βήματα προς την πρωτόγνωρη διαδικασία συνέντευξης ήταν και τα πλέον σημαντικά στο να κατανοήσω την επιθυμία μου για την επίτευξη των στόχων μου αλλά και την ανάγκη μου να αποδείξω ότι άξιζα την ευκαιρία που ανοιγόταν μπροστά μου.

87 views