• Helena Stamou

Αγώνας δρόμου ή Διαχείριση Χρόνου;


Είναι Τρίτη μεσημέρι και αναλαμβάνεις να διεξάγεις έρευνα και να προετοιμάσεις δεκασέλιδη αναφορά που θα παρουσιάσεις τη Δευτέρα στην πρωινή συνάντηση για να ξεκινήσει ένα νέο πρότζεκτ. Εάν το κάνεις σωστά θα αναλάβεις και τη διαχείριση του πρότζεκτ και θα πάρεις προαγωγή. Σε ρωτούν εάν σου φτάνει ο χρόνος και λες βεβαίως και δεσμεύεσαι προς την ομάδα. Είσαι αισιόδοξος και χαλαρός γιατί είναι ο τομέας σου, σου αρέσει το θέμα και έχεις μπροστά σου τρεις ολόκληρες ημέρες να το ολοκληρώσεις, ενώ κανονικά μπορείς και να το κάνεις δύο, οπότε θα είσαι ελεύθερος και χαλαρός για την απόδραση που έχεις προγραμματίσει εδώ και καιρό για αυτό το Σαββατοκύριακο με την οικογένεια στο εξωτερικό.


Αποφασίζεις να αφιερώσεις τέσσερεις ώρες στο πρότζεκτ καθημερινά για τις επόμενες ημέρες και τις υπόλοιπες ώρες να ασχοληθείς με τις υπόλοιπες τρέχουσες εργασίες. Την Τετάρτη ξεκινάς με όρεξη και μόλις μετά από 2 ώρες εργασίας προκύπτει μία επείγουσα συνάντηση, επειδή λείπει ο μάνατζερ σε ταξίδι καλούν εσένα στο γραφείο του Διευθυντή και η συνάντηση διαρκεί ώρες και σου ζητείται να ασχοληθείς άμεσα με το θέμα μέχρι το τέλος της ημέρας. Τελειώνεις τελικά στις 20.00 και όταν επιστρέφεις στο σπίτι σε κατάσταση αποσύνθεσης, δεν αναφέρεις τίποτα για τη μέρα σου, λες δεν πειράζει συνεχίζω αύριο την έρευνα, τρως και πέφτεις για ύπνο.


Την επομένη με το που φτάνεις στο γραφείο γενικά επικρατεί πανικός από τα χθεσινά, έχουν σκάσει και άλλα επείγοντα θέματα, εσύ έχεις να τελειώσεις τις χθεσινές εργασίες μαζί με τις σημερινές και να συνεχίσεις την έρευνα για το πρότζεκτ, προσπαθήσεις να συγκεντρωθείς, αλλά κάθε 5 λεπτά σου έρχεται από την ομάδα εργασίας και από ένα μήνυμα στο κινητό, με διευκρινήσεις και ερωτήσεις από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, email από τον μάνατζερ σου που λείπει στο εξωτερικό και ζητά ενημέρωση για το χθεσινό συμβάν, από το λογιστήριο για κάποιες λάθος χρεώσεις σε πελάτες, από το HR για την άδεια που έχεις ζητήσει και έχει γίνει κάποιο μπέρδεμα με τις ημερομηνίες και πάει λέγοντας. Έχεις καταφέρει να γράψεις μια σελίδα από την αναφορά που σου έχει ζητηθεί και το κεφάλι σου πάει να σπάσει από την ημικρανία. Χαπακώνεσαι για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις και καταφέρνεις να τελειώσεις τη μέρα σου με τις διπλές εκκρεμότητες από χθες.


Γυρίζεις στο σπίτι δεν έχεις χρόνο για κανέναν, θέλεις να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για το πρότζεκτ σου μπας και καταφέρεις να καλύψεις τις ώρες που έχεις χάσει. Σου ζητούν επίμονα την προσοχή σου αλλά εσύ δεν έχεις κουράγιο για τίποτα, δημιουργείται γκρίνια και φασαρία από την οικογένεια. Περιμένεις να κοιμηθούν όλοι για να συνεχίσεις, καταφέρνεις να δουλέψεις μόνο δύο ώρες γράφεις άλλες δύο σελίδες και σε παίρνει ο ύπνος στον καναπέ πάνω στο λάπτοπ. Στις έξι το πρωί σε ξυπνά ο σκύλος που θέλει να τον πας βόλτα. Έχει φτάσει αισίως η Παρασκευή που είχες υπολογίσει να τελειώσεις σχετικά νωρίς για να πας να πακετάρεις και να φύγετε με την οικογένεια για το ταξίδι στην Ντίσνευλαντ που το ονειρευόσαστε τόσους μήνες τώρα.


Ευτυχώς σήμερα η μέρα κυλάει κανονικά, έχεις να γράψεις άλλες επτά σελίδες, αλλά εσύ λόγω αυπνίας δεν μπορείς να αποδώσεις όπως συνήθως και στις 16.00 που πρέπει να φύγεις έχεις καταφέρεις να φτάσεις στη μέση της αναφοράς. Αποφασίζεις να θυσιάσεις το Σαββατοκύριακό σου, παίρνεις μαζί το λάπτοπ δουλεύεις ασταμάτητα τις τρεις ώρες της πτήσης. Φτάνετε στο ξενοδοχείο και για τις επόμενες δύο ημέρες δεν βγαίνεις από το ξενοδοχείο παρά μόνο για το βραδινό. Εννοείται ότι η οικογένεια έχει στενοχωρηθεί και δεν μπορεί να απολαύσει την εκδρομή χωρίς εσένα.


Την Κυριακή στην πτήση της επιστροφής έχεις καταφέρει να τελειώσεις την αναφορά αλλά δεν προλαβαίνεις να την ξαναδιαβάσεις για να ελέγξεις τυχόν λάθη και να την βελτιώσεις. Είναι μεσάνυχτα γυρίζετε από την εκδρομή χωρίς να έχεις δει απολύτως τίποτα από τη χώρα που επισκεφθήκατε και η οικογένειά σου, σου κρατάει μούτρα. Κοιμάσαι και σκέφτεσαι να ξυπνήσεις νωρίς για να ξαναδείς την αναφορά για να την βελτιώσεις πριν την παρουσιάσεις στην ομάδα σου. Τελικά αργείς να ξυπνήσεις, βρέχει και έχει διαβολεμένη κίνηση, φτάνεις στο γραφείο πάνω στην ώρα που αρχίζει η συνάντηση. Σου ζητούν να παρουσιάσεις τα ευρήματά σου, είσαι ένα συναισθηματικό ράκος, νοιώθεις ότι δεν έχεις κάνει ποιοτική δουλειά, νοιώθεις τρομοκρατημένος ότι θα υπάρχουν λάθη στην αναφορά σου και θα γίνεις ρεζίλι πριν καν αρχίσει το πρότζεκτ, οι άλλοι βασίστηκαν σε εσένα και εσύ πρόδωσες την εμπιστοσύνη τους, ο μάνατζερ που έχει γυρίσει είχε βασιστεί πάνω σου και είχε πει τα καλύτερα στην ομάδα για σένα. Αντί να είσαι ενθουσιασμένος και να εμπνεύσεις την ομάδα σου για το νέο πρότζεκτ, σε λούζει κρύος ιδρώτας, ξεκινάς να μιλάς και χαμηλόφωνα και με σπασμένη φωνή αναλύεις τα δεδομένα. Σε κάθε ματιά των συναδέλφων σου περιμένεις να δεις την απογοήτευση και την απόρριψη. Τελικά η αναφορά σε γενικές γραμμές είναι αποδεκτή αλλά όχι και άριστη όπως τους έχεις συνηθίσει, υπάρχουν ορθογραφικά λάθη και κάποια νούμερα χρειάζονται διόρθωση, μαζί με κάποιες επεξηγήσεις οι οποίες πρέπει να προστεθούν πριν προωθηθεί η αναφορά στην ιεραρχία.


Τελειώνει η συνάντηση και ο μάνατζερ σε καλεί στο γραφείο του για να σου μιλήσει, περιμένεις ότι θα σε επιπλήξει για την απόδοσή σου αλλά εκείνος σου λέει: «Μοιάζεις σαν να έχεις δει φάντασμα, τι σου συμβαίνει, είσαι καλά;» Του εξηγείς με λεπτομέρεια την εβδομάδα που πέρασες και εκείνος σου απαντά:


«Είσαι ένας από τους καλύτερους συνεργάτες μου και σε έχω προτείνει για προαγωγή, αλλά χρειάζεσαι βοήθεια με τη διαχείριση του χρόνου σου πριν αναλάβεις τα νέα σου καθήκοντα. Οι συνεργάτες μου θέλω να είναι όχι μόνο αποδοτικοί στην εργασία τους, αλλά να έχουν και ισορροπία στη ζωή τους. Επέλεξε άμεσα το σεμινάριο Διαχείρισης Χρόνου που θέλεις να παρακολουθήσεις και ζήτησε από το HR να συμμετέχεις σε αυτό, πες τους ότι έχεις την έγκρισή μου. Στη συνέχεια αφότου το παρακολουθήσεις θα ήθελα να προτείνεις τρόπους και στην υπόλοιπη ομάδα του νέου πρότζεκτ ώστε να διαχειρίζεται σωστά το χρόνο της, περιμένω τις προτάσεις σου».

30 views