Ο νέος ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου


Ο νέος ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σύμφωνα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την Covid– 19, εποχή


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 1995, και αντικατέστησε τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT, 1948-1994).


Σε αυτόν συμμετέχουν 164 κράτη-μέλη, 23 κράτη-παρατηρητές και 22 υπό ένταξη χώρες, το σύνολο των οποίων αντιπροσωπεύουν το 98% του παγκόσμιου εμπορίου, όπως επίσης και μεγάλος αριθμός Διεθνών Οργανισμών, μη Κυβερνητικών Οργανισμών, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Μελών Εθνικών Κυβερνήσεων, οι οποίοι παρακολουθούν τις εργασίες του ΠΟΕ.


Ο Οργανισμός, βάσει του υφιστάμενου καταστατικού του, έχει ως σκοπό την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου (αγαθά, υπηρεσίες, πνευματικά δικαιώματα, διευκόλυνση εμπορίου, κλπ), μέσω ενός συστήματος κανόνων που έχουν θεσπιστεί μεταξύ των κρατών και στοχεύουν στην ομαλή οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των μελών του.


Τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι αρκετά, όμως μετά την εξάπλωση του Covid – 19, προστίθενται ακόμη περισσότερα στα ήδη υπάρχοντα, κυρίως στον τομέα των ταξιδιών και του εμπορίου, καθώς η εμφάνισή του, δημιούργησε μεγάλα και βασικά θέματα, αφού η πλειονότητα των περιπτώσεων της εν λόγω λοίμωξης, εμφανίστηκε αρχικά στην Κίνα, από όπου κινείται το μεγαλύτερη μέρος του εμπορίου και των ταξιδιωτών. Ο οικονομικός αντίκτυπος στον τομέα των εξαγωγών (προϊόντων και υπηρεσιών} είναι σημαντικός και δεν μπορεί καν να συγκριθεί με εκείνον του SARS.


Ειδικότερα, οι τομείς που έχουν πρωταρχικά πληγεί είναι ο τουρισμός, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι ναυτιλιακές εταιρείες, το εμπόριο ποτών και καφέ -λόγω του lockdown των εστιατορίων, των bar και των café-, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα καταστήματα επίπλων, οι εταιρείες με είδη πολυτελείας, οι αεροπορικές εταιρείες καθώς και οι διεθνείς αλυσίδες προμηθειών.


Τα χρηματιστήρια έχουν καταγράψει σημαντική πτώση και οι τιμές πετρελαίου έχουν πιεστεί αρκετά, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης. Το παγκόσμιο εμπόριο δοκιμάζεται σκληρά μετά την ραγδαία εξάπλωση του Covid – 19.


Ένας ακόμα τομέας που ταλανίζεται και δέχεται τριγμούς είναι η αγορά, η πώληση και η ενοικίαση ακινήτων, ήτοι το real estate, το οποίο ενώ στις αρχές του 09/2020, είχε αρχίσει στην χώρα μας να διαγράφει μία σταθερά ανοδική πορεία, τώρα πλέον επέστρεψε στα περσινά επίπεδα, λόγω της αιφνίδιας κατάστασης και της αβεβαιότητας που επικρατεί παγκοσμίως.


Από τον ΠΟΕ καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, ώστε να τεθούν νέοι κανόνες, όσον αφορά στη διαμορφωθείσα κατάσταση και πιο συγκεκριμένα να αναδειχθεί η ψηφιακή τεχνολογία και τα πλεονεκτήματα αυτής, ώστε να δοθεί μία ώθηση στη νέα μορφή εμπορίου, ήτοι του ηλεκτρονικού.


Σημαντική πλέον παρουσιάζεται η αύξηση των πωλήσεων των υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας, υπολογιστών με την ταυτόχρονη αύξηση των χρηστών του διαδικτύου.


Η εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές αγορές αρχίζει να αυξάνεται και πλέον να θεωρούνται πιο ασφαλείς αγορές με αποτέλεσμα να αλλάζουν σταδιακά οι καταναλωτικές συνήθειες.


Συμπερασματικά οι μεγάλες και γνωστές σε όλους παγκοσμίως ηλεκτρονικές πλατφόρμες – marketplace, θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της επιδημίας του κορονοϊού. Συνέπεια της αύξησης των κερδών τους είναι και η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στη συνεχή αύξηση των πωλήσεων και την άμεση και ασφαλή παράδοση των προϊόντων τους.


Στην Ελλάδα ενώ δειλά δειλά είχε ξεκινήσει το «ηλεκτρονικό επιχειρείν» πλέον λόγω της επικρατούσας κατάστασης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί το εμπόριο μέσω των ηλεκτρονικών πωλήσεων, διότι οι επιχειρηματίες κατανοούν ότι ο μοναδικός τρόπος για να παραμείνουν οι επιχειρήσεις τους βιώσιμες και γιατί όχι και κερδοφόρες, την παρούσα χρονική περίοδο, είναι η προώθηση των προϊόντων τους ηλεκτρονικά.

Σημαντικός υποστηρικτικός παράγοντας σε όλη αυτήν την τεράστια προσπάθεια είναι οι τηλεπικοινωνίες και ο ρόλος τους στην ασφαλή πλοήγηση των εταιρειών και στην ανάπτυξη ταχύτερων και φθηνότερων συνδέσεων στο Διαδίκτυο.


Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πώς στη διάρκεια του έτους που διανύουμε το παγκόσμιο εμπόριο θα μειωθεί φέτος από 13% έως 32% εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα. με τον ΠΟΕ, το αισιόδοξο σενάριο, είναι ότι το παγκόσμιο εμπόριο προϊόντων θα σημειώσει πτώση κατά 13% φέτος και το επόμενο έτος θα σημειώσει αύξηση κατά 21%. Αν όμως οι εξελίξεις δεν είναι τόσο αισιόδοξες θα δημιουργηθεί κρίση αντίστοιχη με αυτή του 2009, οπότε πλέον θα μιλάμε για τραγικά αποτελέσματα στην οικονομία.


Και όλα αυτά συμβαίνουν διότι η πανδημία «έκλεισε» τα σύνορα και αυτό με τη σειρά του επέφερε την σταδιακή απομόνωση των χωρών και την αργή αλλά σταθερή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης.

Ο φόβος και η αρνητική ψυχολογία δεν επιτρέπει πλέον στους καταναλωτές πέραν των στοιχειωδών αγορών (αντισηπτικών, απολυμαντικών και τροφίμων) να προβούν σε άλλες αγορές μη αναγκαίες.


Ακόμα και με το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων η απομόνωση από τους συνανθρώπους, επέφερε την άρνηση από πλευράς τους να κυκλοφορήσουν και πάλι προστατευμένοι μεν, αλλά με ελευθερία των λοιπών κινήσεων τους, σε αυτά. Οι μετακινήσεις έχουν ελαχιστοποιηθεί, ενώ τα ταξίδια και ο τουρισμός είναι ανύπαρκτα στα άμεσα σχέδια τους


Λαμβάνοντας υπόψη όλων των ανωτέρω καταλήγουμε ότι όσο πιο πολύ προσπαθούμε και παραμένουμε ασφαλείς και φροντίζουμε, πάρα τις αντίξοες συνθήκες και την αρνητική ψυχολογία, να εργαζόμαστε και να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα, πιθανώς και θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε λιγότερο επώδυνα την παρούσα κρίση.
18 views