Οι οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19


Κορονοϊός ή αλλιώς Covid-19 . Ο νέος «αόρατος» εχθρός μας, που «ήρθε για να μείνει» για αρκετό χρονικό διάστημα μαζί μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Yγείας κήρυξε πλέον και επισήμως την εμφάνιση του κορονοϊού ως Πανδημία.


Ο Covid-19, είναι η νέα μορφή ασθένειας που έφερε τα πάνω κάτω, στις ζωές μας και στις συνήθειες μας. Τ’ αποτελέσματα αυτής, ακόμα δεν μπορούν να καταγραφούν, διότι μόλις έχει ξεκινήσει αυτό το δυσάρεστο «ταξίδι», όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες.


Οι επόμενες τρεις μήνες, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από όλους μας, για όλους μας.

Πλέον μαθαίνουμε κάτι πολύ βασικό, να προσέχουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους διπλανούς μας.


Να σεβόμαστε τη ζωή του συνανθρώπου μας, για να μας σεβαστεί αντιστοίχως. Όλα αυτά είναι μαθήματα ζωής που αν μας γίνουν δεύτερη φύση, αφού θα κρατήσουν για αρκετό χρονικό διάστημα, ίσως προκύψει και κάτι θετικό από όλη αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουμε. Ο τομέας που θα πληγεί περισσότερο αμέσως μετά την υγεία μας, η οποία αποτελεί το υπέρτατο αγαθό, είναι της οικονομίας.


Ειδικότερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες, που έχει ήδη εμφανιστεί ο συγκεκριμένος ιός, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Το πλήγμα στην ελληνική οικονομία αναμένεται να γίνει ισχυρότερο και στην χειρότερη περίπτωση να επιφέρει «ζημιά» αρκετών δισ. Ευρώ, επιβραδύνοντας το ρυθμό ανάπτυξης κάτω από το 1,5% σε ετήσια βάση.


Οι αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, πλέον δεν υφίστανται αφού άλλαξαν τα έως την εμφάνιση του ιού, δεδομένα. Σύμφωνα όμως με τους οικονομικούς αναλυτές οι συνέπειες θα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια και αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσουν, χρονικά, το τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το 2021.


Σε κάθε περίπτωση το πώς θα διαμορφωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας μας εξαρτάται από την εξάπλωση ή μη του ιού, την αντιμετώπισή του, καθώς και από το «πέρασμα» στην επόμενη ημέρα που δεν είναι άλλη παρά αυτή που θα διαμορφωθεί, όταν πλέον η όλη κατάσταση θα αρχίσει να παρουσιάζει ύφεση.


Η κατάσταση αυτή, θα φέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις της χώρας και στα νοικοκυριά, για τα οποία θα χρειαστούν πλέον να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα στήριξής τους από την Κυβέρνηση, καθώς και πακέτο δημοσιονομικής υποστήριξης.

Θα πρέπει επομένως να πραγματοποιηθεί μία εκτίμηση των μέτρων που θα ακολουθηθούν, τόσο για τη στήριξη της υγείας των πολιτών της χώρας μας, όσο και για τις επιχειρήσεις που θα έχουν ήδη πληγεί ή σταδιακά θα πλήττονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


Λαμβάνοντας δε, υπόψη ότι η βασική πηγή ρευστότητας της χώρας μας , ο τουρισμός, θα πληγεί πρώτος και περισσότερο από όλους, αφού η τουριστική περίοδος στην ουσία ξεκινά κυρίως την περίοδο που διανύουμε και διαρκεί έως και το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καταλαβαίνουμε όλοι ότι εφόσον θα υπάρξει έξαρση του ιού και θα εξαπλωθεί, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα εμφανιστεί μεγάλο πρόβλημα και με τη ρευστότητα.


Ένας τρόπος λοιπόν αντιμετώπισης για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλέον ενώ είχαν αρχίσει να έχουν ανοδική πορεία ανάπτυξης, τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο πρόβλημα, είναι να δοθούν έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και να θεσπιστούν νομοθετικά νέα μέτρα για τη διευκόλυνσή τους όσον αφορά στις πληρωμές που απαιτούνται να πραγματοποιούνται από αυτές, μηνιαίως στα δημόσια ταμεία καθώς και στον τραπεζικό δανεισμό που ήδη έχουν.


Αυτά βέβαια τα μέτρα θα έχουν αντίκτυπο στο φετινό στόχο της Κυβέρνησης που έχει σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα και θα επιφέρει νέα εξέταση και επανασχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής. Η πανδημία όμως έχει επηρεάσει και τις λοιπές Ευρωπαϊκές πόλεις και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ περισσότερο από τη δική μας, επομένως θα υπάρξει και εκεί πρόβλημα στις εισροές κεφαλαίων στη χώρα μας από το εξωτερικό.


Πιθανώς δε, να χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση, στην περίπτωση που η πανδημία διαρκέσεις για περισσότερο χρόνο από τον εκτιμώμενο και για τις απώλειες θέσεων εργασίας που αυτό βέβαια είναι το αμέσως επόμενο δυσμενές σενάριο που θα ακολουθήσει, διότι ορισμένα επαγγέλματα θα πληγούν άμεσα, κάποια άλλα θα παραμείνουν σταθερά ή και εκ των συνθηκών θα ανεβάσουν τη ρευστότητα τους, ενώ θα εμφανιστούν όπως γίνεται σε κάθε κρίση, κάποια που πιθανώς έως σήμερα να μην υπήρχαν καν στον οικονομικό χάρτη. Θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε ορισμένα αγαθά αλλά και σε υπηρεσίες λόγω των ελλείψεων που θα παρουσιαστούν ή λόγω της διαδεδομένης αναγκαιότητας ή έλλειψης που θα έχουν.


Αν ληφθεί υπόψη δε, ότι η Κίνα είναι πλέον για τις περισσότερες χώρες η βασική πηγή εφοδιασμού αγαθών, εκεί η ζημιά που θα επέλθει θα είναι σημαντική για τις εταιρείες που συνεργάζονται και προμηθεύονται προϊόντας από τη συγκεκριμένη χώρα.


Με βάση τα έως σήμερα δεδομένα οι τομείς που θα πληγούν άμεσα και περισσότερο, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις και διατηρώντας πάντα αισιοδοξία αλλά και επιφυλακτικότητα για την πορεία της κατάστασης στον τομέα της υγείας και της οικονομίας, είναι συνοπτικά οι ακόλουθοι:


· Ο τουρισμός

· Η ναυτιλία

· Οι αεροπορικές εταιρείες

· Οι εισαγωγές από χώρες που έχουν πληγεί και οι εξαγωγές μέσω οδικού δικτύου.

· Μέρος των υπηρεσιών που δεν χρήζουν αναγκαιότητας την παρούσα χρονική στιγμή όπως γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, κέντρα αδυνατίσματος, πολυκαταστήματα προϊόντων ομορφιάς κλπ

· Αλυσίδες καταστημάτων, επώνυμη ένδυση και υπόδηση, εμπορικά κέντρα

· Κέντρα διασκέδασης, εστίασης, κινηματογράφοι, θέατρα και μπαρ και κυρίως όλα αυτά που είναι σε κλειστούς χώρους

· Real Estate

Αντιθέτως θα ευνοηθούν οι ακόλουθοι κλάδοι:

· Καταστήματα τροφίμων

· Φαρμακοβιομηχανίες

· Βιομηχανίες χαρτικών ειδών

· Εταιρείες πώλησης υπολογιστών, τηλεοράσεων και ηλεκτρικών ειδών.

· Παροχή υπηρεσιών από επιχειρήσεις για προγράμματα TV

· Εταιρείες υποστήριξης προγραμμάτων υπολογιστών και πακέτων στήριξης των εταιρειών μέσω διαδικτύου

· Επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας, WIFI και σταθερής τηλεφωνίας, ώστε να οργανωθεί καλύτερα η σύνδεση των εταιρειών, με τους εργαζομένους, μέσω υπολογιστών και να υλοποιηθεί η εργασία, για αρκετό χρονικό διάστημα, εξ αποστάσεως

· Το ηλεκτρονικό εμπόριο, διότι πλέον όλες οι αγορές θα πραγματοποιούνται μέσω internet, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού με την δια ζώσης επαφή

· Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μην υπάρχουσα άλλης λύσης για τη συνέχιση των μαθημάτων στα σχολεία και στα φροντιστήρια

· Οι παροχές εργασίας κατ’ οίκον, πχ ιατρικές

· Η πώληση τροφίμων ή take away η ή με delivery


Η Πανδημία, ως ήταν λογικό και αναμενόμενο «χτύπησε» και το χρηματιστήριο,

ο Dow Jones μετά από σχεδόν δέκα χρόνια εισήλθε σε bear market έχοντας απώλειες περίπου 6%. Αυτό ήταν επακόλουθο της τόσο ξαφνικής παρουσίας του ιού και της ταχύτατης εξάπλωσής του, καθώς και της αναβάθμισής του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε Πανδημία.


Κατόπιν όλων των ανωτέρω θα πρέπει να ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται σειρά ενεργειών, για τη λήψη άμεσων μέτρων από τις Τράπεζες των χωρών της Ευρώπης, την εξοικονόμηση ρευστότητας και την διοχέτευσή της στις επιχειρήσεις, που πλέον χρήζουν αναγκαιότητα άμεσης οικονομικής στήριξης.


Οι Τράπεζες θα κληθούν για άλλη μία φορά να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν τον έως σήμερα τρόπο είσπραξης, από τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις , των κεφαλαίων τους καθώς και του δανεισμού. Ειδικότερα δέον είναι να υπάρξουν μέτρα βοήθειας και στήριξης των υγιών επιχειρήσεων, ώστε να αποφευχθούν μέτρα καταγγελίας των συμβάσεων τους και έναρξη δικαστικών ενεργειών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική κατάρρευσή τους και την απώλεια θέσεων εργασίας.


Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προβλεφθεί και να υπάρξει ένα ομαλό πέρασμα από την πρότερη οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα, με την πρόβλεψη ευνοϊκών ρυθμίσεων, όσον αφορά στις συνεχείς υποχρεώσεις πληρωμών προς τους παρόχους, τους υπαλλήλους, τις φορολογικές αρχές και τις τράπεζες.


Τέλος θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τις πληγείσες περιοχές και χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί προσωρινά το πρόβλημα ρευστότητας τους.


Ως καταλαβαίνουμε όλοι είναι σημαντικό οιοδήποτε μέτρο θεσπιστεί να συντελέσει στην ομαλή μετάβαση της χώρας μας από την περίοδο κρίσης στην επιστροφή της κανονικότητας όλων των τομέων της ζωής μας, μετά την ύφεση του ιού.

58 views